zondag 4 augustus 2019

1. Inleiding van deze Blog en geboorte Cornelia (1898)


1.1. Inleiding: Cornelia Den Tek - Wijnstekers

Dit is een foto van mijn overgrootmoeder Cornelia Den Tek - Wijnstekers. Je kunt hieronder lezen dat ze in 1898 ter wereld kwam in het kleine plaatsje Hedel in de Bommelerwaard, het gebied in Gelderland tussen de rivieren Maas en Waal. Haar vader Huibert Wijnstekers was een bekende in de regio als veldwachter van het dorp Aalst. Dit was het dorp waar zij met haar vader en moeder Jenneke al jong heen verhuisde. Cornelia trouwde in 1920 op 22-jarige leeftijd met de 10 jaar oudere Goosen den Tek uit buurdorp Brakel. Hun leeftijd zou niet het enige grote verschil tussen beiden blijken te zijn. In het gezin van Cornelia en Goosen werden 6 kinderen geboren, waarvan de oudste mijn oma was. Nu eerst terug naar 1898 naar de geboorte van Cornelia zelf.

1.2 De geboorte van Cornelia Wijnstekers

Akte geboorte van Cornelia Wijnstekers, 8 maart 1898

Huibert Wijnstekers loopt, als kersverse vader van z'n eerste kind, op dinsdag 8 maart 1898 het kleine gemeentehuis van het dorp Hedel binnen. Hij doet er aangifte van de geboorte van zijn dochter Cornelia, waarbij bovenstaande akte wordt opgesteld. Cornelia is die nacht rond één uur geboren. Vader Huibert is op dat moment 22 jaar oud, z'n vrouw Jenneke dan nog net 20 jaar. Zij viert die week erna haar 21e verjaardag. Huib en Jenneke zijn 3 weken ervoor getrouwd. Cornelia is hun eerste kind en ze vernoemen haar naar de oudere zus van Jenneke, die 5 jaar ervoor op 18-jarige leeftijd overleed. Die zus was op haar beurt vernoemd naar de oma van Jenneke, die dus ook Cornelia heette. Huibert heeft zoals toen gebruikelijk bij de aangifte twee getuigen mee naar het gemeentehuis genomen. Ze staan beiden vernoemd in de geboorteakte en tekenen de akte ook mee. Het gaat om een oom en neef van Jenneke. Ome Jan van Malsen en neef Peter van Malsen wonen beiden in hetzelfde dorp Hedel. Jan van Malsen was de broer van Jenneke's moeder en Peter zijn zoon. Het beroep van beiden staat er ook bij: ze waren 'schipper'.

Geboorte Cornelia in Tielsche Courant, 8 april 1898

Hierboven zie je de melding van de geboorte van Cornelia in de Tielsche Courant. Je ziet onderaan het bericht dat een paar weken na Cornelia Wijnstekers in hetzelfde dorp ook 'Mattheus Wijnstekers' werd geboren. Dit de zoon van een andere Huibert Wijnstekers. De vader van Cornelia en deze Huibert waren 2 neven in hetzelfde plaatsje Hedel van vergelijkbare leeftijd met exact dezelfde naam. Dat zal niet altijd handig zijn geweest.