zondag 4 augustus 2019

2. Het trouwen van vader Huibert en moeder Jenneke

Ook de geboorteakten van vader Huibert en moeder Jenneke en hun trouwakte zijn redelijk eenvoudig digitaal terug te vinden in het Gelders Archief. Huibert Wijnstekers wordt op donderdag 8 april 1875 in Hedel geboren. Zijn toekomstige vrouw Jenneke Murray wordt 2 jaar later in datzelfde dorp geboren op donderdag 15 maart. Ze hebben elkaar in het kleine plaatsje aan rivier de Maas dus al van jongs af aan gekend. Ze trouwen in het vroege voorjaar van 1898 als vroege twintigers, overigens wel opvallend kort voor de geboorte van Cornelia.

2.1 Huibert en Jenneke trouwen op 18 februari 1898

Trouwakte Huib en Jenneke, 18 februari 1898

Het is vrijdag 18 februari 1898 als Huibert Wijnstekers en Jenneke Murraij in Hedel in het huwelijk treden. In ieder geval 8 personen zijn hiervan getuige, die allemaal meetekenen op de akte. Dat zijn allereerst de 2 getuigen die de 22-jarige Huibert heeft meegenomen. Dit zijn de achterneven Mattheus Wijnstekers en Antonie van Hekeren. Voor de 2 jaar jongere Jenneke zijn haar ooms Dirk van der Veer en Jan van Malsen getuige. Deze oom Jan zou 2,5 week daarna ook getuige zijn bij de geboorteaangifte van Cornelia. Ook de ouders van de hoogzwangere bruid en bruidegom zijn erbij aanwezig. Voor Huibert zijn dit Hendrik en Johanna Wijnstekers en de ouders van Jenneke heten Gerrit en Elizabeth Murraij. Er staan ook nog twee specifieke beroepen op de akte te lezen. Huibert was 'spoorwegarbeider' en bij de vader van Jenneke staat als beroep 'visser' vermeld. Hieronder vind je het bericht over hun trouwen in de Tielsche Courant van 8 maart 1898, toevalligerwijs de geboortedatm van Cornelia.

Bericht trouwen in Tielsche Courant, 8  maart 1898

2.2 Vraagteken bij hun late trouwdatum

Dat is natuurlijk wel een bijzondere situatie die een achterliggende reden moet hebben. Huibert Wijnstekers en Jenneke Murraij trouwen op 18 februari 1898 en 2,5 week later op 8 maart wordt hun dochter Cornelia geboren. Dat is zeker ook voor die tijd wel heel kort voor de geboorte van je eerste kind trouwen. Als een kind niet binnen een huwelijk werd geboren, werd dit namelijk een 'onwettig kind' en dat wilde je natuurlijk niet. Als een kind voor het huwelijk werd verwekt, maar wel binnen een wettig huwelijk werd geboren, was dit wel gewoon een wettig kind.

Waarom zouden Huibert en Jenneke pas zo kort voor de geboorte van hun eerste kind zijn getrouwd? Je zou toch zeggen: tijd genoeg ergens in die zwangerschapsmaanden ervoor. Omdat dit niet meer terug te halen is, heeft speculeren geen zin. Was het destijds ongebruikelijk dat een kind voor het huwelijk werd verwekt? Op deze website (klik hier) kan je lezen, dat de verwekking van een kind voor het huwelijk bij 'het normale volk' vrij normaal was. Mits er maar sprake was van een verloving, wat niets anders dan een 'trouwbelofte' was. Dus het feit dat Jenneke voor het huwelijk zwanger raakte, baarde geen opzien. Trouwbelofte of niet, waarom trouwde Jenneke pas hoogzwanger met Huib? We zullen het niet weten.

Voormalige gemeentehuis in Hedel waar ze trouwden