zondag 4 augustus 2019

13. De (voor)ouders van Goosen den Tek

Brakelse vrouwen in klederdracht, zondagse kleding (1919)

In dit hoofdstuk zoomen we in op de voorouders Goosen den Tek, de man van Cornelia. De vader van Goosen, Catharinus, was eigen ondernemer in Brakel. Hij werd namelijk net als zijn vader Christiaan 'mandenmaker'. Dat ambacht ging dus van vader op zoon. Manden werden die tijd in de tuinbouw gebruikt, bijvoorbeeld bij het oogsten en tomaten en aardappelen. Het was een traditioneel gezin. Zijn dochter Truida vertelde later, dat zij haar opa en oma Den Tek nog herinnerde in traditionele klederdracht, inclusief het hoofdkapje bij de vrouw. Hierboven vind je een oude foto uit 1919 met vier andere Brakelse vrouwen in diezelfde traditionele klederdracht. Haar opa en oma woonden in een dijkhuisje aan de maas, vlak naast tante Teun (de 4 jaar oudere zus van Goosen). Zoals uit die trouwakte uit 1920 blijkt konden zij niet lezen of schrijven. Dat kwam in die tijd bij die generatie nog geregeld voor; zij moesten als kinderen vaak al op jonge leeftijd meewerken. De 'leerplichtwet' waarmee onderwijs voor jonge kinderen verplicht werd, was pas ingevoerd in 1901.

Nieuwstraat in Brakel, inclusief fietser met 2 manden

Goosen kwam uit een groot gezin. Zijn vader Katrinus den Tek trouwde in 3 augustus 1871 op 24-jarige leeftijd met Konnegonda Geertrui Verzijl. Zij was toen 22 jaar. Ze kregen in totaal 11 kinderen, waarvan Goosen de 9e was. Ook in dit gezin stierven er drie kinderen al op jongere leeftijd. Vader Katrinus zou 84 jaar worden en woonde zijn hele leven in Brakel. Zijn vrouw werd 81 jaar.

Foto van een traditionele mandenmaker

De opa van Goosen heette Christiaan den Tek. In het archief lezen we dat hij 'bouwman' was, maar elders ook 'mandenmaker'. Ook hij werd in Brakel geboren. Zijn eerste vrouw Jantien, waarmee hij in 1838 trouwde, overleed 5 jaar daarna. Waarna hij een paar maanden later op 25-jarige leeftijd hertrouwde met de even oude Neeltje van Brakel. Ook voor haar was dit overigens het tweede huwelijk. Zij had al een dochter uit een eerder huwelijk. Christiaan en Neeltje kregen samen 4 kinderen, allen zoons, waarvan Katrinus (de vader van Goosen) als tweede werd geboren. De vader van deze Christaan den Tek heette Peter den Tek. Deze overgrootvader van Goosen werd in 1750 geboren en trouwde met de veel jongere Jenneke van der Zalm.

Stamboom met overgrootouders van Goosen den Tek

We kunnen in de stamboom vanaf deze Peter den Tek nog 3 generaties verder terug. De oudste terug te vinden naam in de mannelijke lijn is die van 'Aart den Tek', die rond 1640 werd geboren. Zijn oudste zoon heette 'Arien Aartse den Tek', die rond 1665 werd geboren. Het derde kind van deze Arien was weer een 'Aart den Tek' die in 1697 werd geboren, vernoemd dus naar zijn opa. Deze Aart den Tek trouwde op 53-jarige leeftijd voor de tweede keer. Het eerst kind uit dat tweede huwelijk was bovengenoemde Peter den Tek, de overgrootvader van Goosen. De familie Den Tek woonde al vele generaties in het dorp Brakel.

Stamboom 'Den Tek' terug tot Aart den Tek (ca. 1640)

De moeder van Goosen heette Konnegonde Geertrui Verzijl. Als we die stamboom via de mannen Verzijl omhooglopen, dan kunnen we terug tot Jan Verzijl, die rond 1590 werd geboren. Vermeldenswaardig is dat zijn kleinzoon Cornelis Verzijl (1655 - 1693) een aantal jaren 'schepen' was in de Hoge Bank van Zuilichem, tot hij op 38-jarige leeftijd overleed. Over deze Hoge Bank van Zuilichem bestaat een aparte website: klik hier. Je moest minimaal 16 morgen land hebben om schepen te kunnen worden. Zo'n Hoge Bank met lokale schepenen verzorgde het lokale openbaar bestuur en rechtspraak. Deze Cornelis Verzijl is dus 6 generaties terug op Goosen den Tek.