zondag 4 augustus 2019

7. Voorouders van Cornelia in vaders lijn: 'Wijnstekers'

Dit 7e hoofdstuk gaat over de voorouders van Cornelia Wijnstekers van vaders kant, de 'Wijnstekers'. We beginnen deze verkenning hieronder eerst met de geboorte van vader Huibert Wijnstekers in 1875, waarna we verder teruggaan in de tijd. Maar dat niet zonder paragraaf 7.2 over het interessante/relatieve van stamboomonderzoek. In het overzicht hier direct onder zie je de (over)grootouders van Cornelia. Dit hoofdstuk gaat verder in de lijn terug van vaders kant. Eén hoofdstuk verder zie je diezelfde lijn vanuit moeder Jenneke.


7.1 Geboorte van de vader van Cornelia: Huibert Wijnstekers

Geboorteakte Huibert Wijnstekers 1875 te Hedel

We lezen in deze geboorteakte dat vader Hendrik Wijnstekers op vrijdag 9 april 1875 in Hedel aangifte doet van de geboorte van zijn zoon Huibert. Vader Hendrik is op dat moment 34 jaar oud. Zijn vrouw Johanna is 2 jaar jonger. Johanna is die dag ervoor om acht uur 's avonds bevallen van hun eerste kind. Hendrik en Johanna vernoemen hun zoon naar de vader van Hendrik die ook Huibert heette.

7.2 Over het interessante en relatieve van een stamboom

Het is interessant om in te kunnen zoomen op een specifieke voorouder. Het geeft kleur aan het verleden. Tegelijk is het goed om je te realiseren dat je enorm veel voorouders hebt, waarbij die ene voorouder er dus maar één van vele is. Het aantal voorouders verdubbelt met iedere generatie dat je verder terug gaat. Je ziet dat in onderstaand overzicht: je hebt 2 ouders, 4 opa's & oma's, 8 overgrootouders, 16 betovergrootouders, etc. Als je verder teruggaat, wordt die ene persoon waarop je inzoomt dus steeds 'relatiever'. Zoals je hieronder kunt lezen, is de Wijnstekers stamboom terug te lopen tot 'Cornelis Ariens Wijnstekers'. Dat is voor mijzelf 11 generaties terug. Naast Cornelis Ariens zitten er voor mij dus op gelijke hoogte in mijn persoonlijke stamboom nog 2.047 andere 'stam-overgrootouders' vanuit al mijn opa's & oma's omhoog. Dat is toch een serieus aantal.

Je ziet dit uiteraard ook bij ons koningshuis. Onze koning Willem Alexander stamt af van Willem van Oranje, die aan het begin stond van de 'Republiek der zeven verenigde Nederlanden'. Dat is voor hem 13 generaties terug en dus staan naast Willem van Oranje voor hem op gelijke hoogte nog ruim 8.000 andere 'stam-oudouders'. Toch is het geen onbelangrijke afstamming. Ook in de bijbel speelt afstamming een belangrijke rol. Zo kan je lezen dat Jezus van Nazareth een verre afstammeling was van koning David. Daar zitten dan maar liefst 28 (!) generaties en dus zeer vele voorouders tussen. Tussen Jezus en Abraham zaten zelfs 42 generaties.

Tegelijkertijd niet onbelangrijk; zonder al die voorouders was jij er nu niet geweest.  


7.3 Terug in de tijd via de stamboom van Wijnstekers 

Zoals bij bovenstaande geboorteakte van vader Huibert is lezen, heette zijn vader Hendrik Wijnstekers. Deze Hendrik werd geboren op 12 september 1840, eveneens in Hedel en hij zou er zijn hele leven wonen. Deze Hendrik trouwde op 1 augustus 1874 met Johanna Coers. Zij was toen 21 jaar, hij 3 jaar ouder. Hendrik was 'landarbeider', Johanna bij haar huwelijk 'dienstbode'. Ze hadden een klein gezin voor die tijd, want Huibert had alleen een broer. Deze Johannis was 1 jaar jonger dan Huibert.

Bij de huwelijksvoltrekking tussen Hendrik en Johanna waren de ouders van Johanna getuigen. Deze overgrootouders van Cornelia heetten Johannes Coers (geboren in 1816) en Metje de Kok (geboren in 1815). Van vaders kant waren beide ouders Huibert Wijnstekers (1805 - 1867) en Maria van Genderen (1809 - 1873) toen al overleden. Eén van de getuigen bij hun huwelijk was de toen 24-jarige Gerrit Murraij. We komen hem in het volgende hoofdstuk tegen; hij zou namelijk een kleine twee jaar later de vader worden van Jenneke. Klein wereldje dat Hedel, dat is duidelijk.


Als we via steeds de mannelijke Wijnstekers lijn de stamboom in lopen, dan blijven we in het dorpje Hedel en komen we eerst bij Mattheus Wijnstekers. Hij werd op 3 september 1774 geboren en werd 58 jaar oud. Mattheus was het tweede kind in een gezin van 12 kinderen van opnieuw een Hendrik Wijnstekers. Deze genoemde Hendrik werd geboren op 26 november 1747 en werd 65 jaar oud. Het waren generaties lang landarbeiders/dagloners. We gaan nog een generatie terug: deze Hendrik uit 1747 was het zevende kind van Cornelis Wijnstekers. Deze Cornelis uit 1706 was op 18 april 1728 in Hedel met Hendrina van den Draad getrouwd. Je vindt deze namen links in het overzicht hierboven.

We kunnen met de info die beschikbaar is nog twee generaties terug in de stamboom.


Deze Cornelis uit 1706 was de tweede zoon in het gezin met 5 kinderen van Jacobus Wijnstekers en Gertrudis Andrei van Gent. Zij trouwden op 11 oktober 1705 in het naast Hedel gelegen Bruchem. Jacobus op zijn beurt werd geboren op 22 november 1667 in Maasdriel als zoon van Cornelis Ariens Wijnstekers en Anneke Jacob Sars. Van deze Cornelis is geen geboortedatum bekend, wel van zijn vrouw. Deze Anneke werd geboren in 1642. Verder gaat de Wijnstekers stamboom kennis niet terug.

NB wanneer de naam 'Wijnstekers' is ontstaan, is niet terug te herleiden. Ooit is een verre voorouder in ieder geval wijnverkoper geweest, wat de feitelijke betekenis is van het oude woord 'wijnsteker'.